Trappen en bordessen

Trappen in woningen en utiliteitsgebouwen kennen vele verschijningsvormen, niet alleen in type en afmetingen, maar ook in materiaal en uitvoering. Ongeacht de trapkeuze  en materiaalkeuze moet er een technische tekening gemaakt worden om het niveauverschil tussen gelijkvloers en verdiep op te lossen. Bij het opstellen van een technische tekening zijn er verscheidene factoren die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een veilige en comfortable trap. 

De traplengte

Een veilige en plezierige beloopbare trede is het uitgangspunt bij het bepalen van de traplengte. Over het algemeen is de traplengte bij een particuliere woning vele malen kleiner dan een utiliteitsgebouw door het gebrek aan ruimte. 

De trapbreedte

Bij het bepalen van de trapbreedte is het belangrijk om na te denken over het comfort bij het gebruik van de trap. Een trapbreedte waarbij u makkelijk met 2 de trap kan nemen is gemiddeld 90 à 100 cm breed. 

trappen en bordessen
trappen en bordessen

De stijgingshoek

De stijgingshoek is het aantal graden waarmee de trap stijgt. Om een vlot beloopbare trap te bekomen die zowel voor jong als oud makkelijk in gebruik te nemen is, raden we bij Nesko Engineering aan om te kiezen voor een stijgingshoek van maximaal 45%.

Hoe kleiner de stijgingshoek, hoe makkelijker de beloopbaarheid van de trap. 

Het bordes

Een bordes wordt veel gebruikt om grote afstanden mee te overbruggen of de trap probleemloos van richting te kunnen laten veranderen. 

Veelal is een bordes een rustplaats voor de oudere generatie, waar ze even de rust kunnen nemen na het bestijgen van de rechte trap.  

Trappen in alle soorten en vormen

De dag van vandaag zijn er heel wat trapvormen mogelijk. Het gebruik van deze vormen is volledig afhankelijk van uw persoonlijke smaak, maar uiteraard moet er ook rekening gehouden worden met de beschikbare ruimte. Wist je dat de rechte steektrap de meest gebruikte en eenvoudigste trap is?