3D scanning & measuring

3D scanner

De derde dimensie, kortweg 3D

U heeft ongetwijfeld ooit een 3D film gezien in de bioscoop of zelfs op TV.
De meeste denken dan ook meteen aan films bij het horen van 3D.
In dat proces worden projectietrucs uitgevoerd om de illusie van diepte te creëren uit platte 2D-beelden. De derde dimensie of kortweg 3D bedoelen we de real-world coördinaten in de werkelijke driedimensionale ruimte.

Als we de derde dimensie wiskundig gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze coördinaten worden weergegeven als punten op de X-, Y- en Z-as. Deze worden ook wel eens Cartesiaanse coördinaten genoemd.

3D scanning & measuring
Wat is het verschil tussen 2D en 3D?

Het belangrijkste verschil tussen 2D en 3D systemen is hoe ze gegevens in de echte ruimte interpreteren en reproduceren. Om bovenstaande verder te verduidelijken kan worden gezegd dat 2D-systemen digitale beelden creëert, terwijl 3D systemen digitale sculpturen creëert.

3D scanning – Hoe werkt dat dan?

Met behulp van de triangulatiemethode is 3D-scannen een proces waarbij de vorm van het oppervlak van een object of zijn volume in een driedimensionale ruimte wordt bepaald.
Door informatie te verzamelen over het real-world object met behulp van een 3D-scanapparaat, maakt dit 3D-meting en 3D-visualisatie mogelijk.

Nauwkeurige 3D-metingen afgeleid van een gescand object zijn nuttig voor materiaalinspectie en kwaliteitscontrole. Als een 3D-scantechnologie in staat is om veel 3D-gegevens van het gescande object te verzamelen, kan deze een nauwkeurig, digitaal 3D-model met hoge resolutie van het object in de echte wereld nabootsen. Dit staat bete bekend als 3D-visualisatie.

State of the art technologie

Nesko Engineering zet 3D scanning in voor:

Zuivere CAD Data uit matrijzen halen
Scanning voor P&ID’s te maken
AS build dossiers
Productielijnen inscannen

Uiteraard gebruiken we een ander type scanner voor bijvoorbeeld een productiehal in kaart te brengen dan het scannen van een vliegtuigvleugel.
Voor elke probleemstelling gebruiken wij de meest geavanceerde state of the art 3D scanner waarbij we een absoluut nauwkeurig 3D CAD model kunnen afleveren.

Heeft u verdere vragen over 3D scanning na het lezen van bovenstaand artikel?
Plan een afspraak in