De pioniers van de geboorte van het industrieel design

Het eerste geschreven gebruik van de term “industrieel ontwerp” werdt toegeschreven aan Joseph Claude Sinel, een zelfbenoemde “industrieel ontwerper” 

Echter werdt Christopher Dresser algemeen beschouwd als de eerste onafhankelijke industrieel ontwerper omdat hij als eerste het praktische tekenboek voor industrieel ontwerpen drukt in 1853. Over het algemeen kunnen we constateren dat het industrieel beroep is geboren tussen 1850 en 1900.

Industrieel ontwerp is een ontwerpproces

Een ontwerpproces waarvan het ontwerp gescheiden is van fabricage, dit is het eerste  uitgangspunt van het industrieel design. 

De eerste fase in het ontwerpproces was het maken van schetsen. Deze techniek was een snelle en makkelijke manier om oplossingen te vinden voor een probleem of om nieuwe ideeën te kunnen bestuderen. Deze schetsen werden nadien gebruikt om vakkundig vormen en ontwerp processen te kunnen communiceren op papier. 

Van zodra de schets goed was bevonden was het tijd voor fase 2; het opstellen van technische blauwdrukken. Vroeger gebeurde de orthografische weergave met potlood en papier. 

De technische blauwdruk was aanwezig dus was het tijd om een prototype van modellen te creëren die er zo precies mogelijk moest uitzien als het eindproduct, fase 3 in het ontwerpproces. 

Nadien toen massaproductiefaciliteiten plastic producten begonnen uit te vinden was het aan de ontwerpers om nieuwe technologieën onder de knie te krijgen zoals blaasvormen, rotatiegieten en spuitgieten. 

tandwielen
Geboorte van het industrieel design

Het industrieel design was geboren. 

De dag van vandaag berust onze engineering nog altijd op de kennis van Joseph Claude Sinel en Christopher Dresser. Echter zijn de computers in de plaats gekomen van het potlood en papier.

www.neskoengineering.be